Als veganist verhuur je toch ook je winkelpand niet aan de slager?

Gepubliceerd op 11 februari 2021 om 16:23

Afgelopen week krijgen we een mailtje van de bezorgdienst Budbee. Of wij als skateshop een ophaalpunt voor hun pakketjes willen worden. Deze week kregen we een herinnering, blijkbaar nemen ze Budbee erg serieus daar en omdat wij onze skateboardwinkel ook erg serieus nemen, was dit ons antwoord in de hoop dat zij onze kant van het verhaal begrijpen.

We begrijpen dat Budbee een Zweedse bezorgdienst is gevestigd in Amsterdam en dankzij allerlei toestanden zegt dit bedrijf duurzaam te zijn. Net als Pickthisup, Redjepakketje, DHL, VanavondBezorgd, DPD, PostNL, etc. bezorgt Budbee pakketjes aan particulieren. Je kunt als particulier er ook voor kiezen om je bestelling op te halen bij een ophaalpunt waar een Budbee Box staat. Voor zo’n Budbee Box zouden wij – Wood be Hero Skateshop – in aanmerking komen. We hoeven slecht 1,70m x 0.60m aan vloeroppervlakte  + een stopcontact beschikbaar te stellen in ruil voor 100 euro per maand als we 7 dagen per week open zijn.

Dankbaar voor onze fijne klantenkring

Momenteel kampt Nederland met een lock down waardoor ook onze fysieke winkel dicht is. Onze webshop is in ieder geval altijd up to date en omdat gelukkig veel mensen zich ervan bewust zijn om juist in deze tijden lokaal te winkelen, steunen ze ons door een skateboard bij ons te kopen in plaats van bij de grote meestal Duitse online skateboardwinkels. Gelukkig hebben een hoop lokale ondernemers net als wij zo’n fijne klantenkring waar we allemaal heel dankbaar voor zijn.

Hoe meer kleine winkeliers een Budbee Box zullen aanbieden, hoe meer we onszelf zullen ondermijnen. Bedrijven als Zalando en Fonq zullen nóg steviger het zadel in worden geholpen, aangezien daar het merendeel van de pakketjes vandaan komen. Online sales zijn momenteel booming vanwege corona, de grote bekende webshops profiteren hier het meeste van, omdat zij ook hun online vindbaarheid kunnen kopen. Waarom zou een kleine zelfstandige ondernemer deze grote webshops indirect willen faciliteren door als afhaalpunt voor hen te fungeren voor slechts 100 euro per maand?

Je bent vast bekend met de discussie rond Thuisbezorgd. Thuisbezorgd.nl roomt ontzettend veel geld af bij de noodlijdende horeca. Dat is nu helemaal pijnlijk aan het licht gekomen in verband met de crisis, daarom ontpoppen zich allerlei lokale initiatieven om bedrijven als Thuisbezorgd te omzeilen, om simpelweg te kunnen overleven. Helaas is dit voor sommige ondernemers onmogelijk, omdat ze te klein zijn en niet in staat zijn zelf te bezorgen. Zij blijven ongewild afhankelijk van zulke bedrijven met alle gevolgen van dien!

Als teek in een hondenvacht

Hetzelfde geldt voor bedrijven als Bol.com. Kleine ondernemers worden ongeveer gedwongen zich aan te sluiten bij deze monsters, in verband met de online vindbaarheid. Als klein bedrijf heb je helaas geen geld voor peperdure online advertenties, daarom liften zij tegen een hoge prijs mee op de faam van Bol, zodat Bol op haar beurt weer Amazon de loef kan afsteken. En de webgiganten worden maar groter en groter en als teek in de vacht van een hond floreren bezorgdiensten als die van Budbee ten koste van de kleine winkeliers.

Waarom zouden wij als kleine winkel pakketjes van Zalando met een paar Nike SBs erin willen herbergen of bestelde skateboards van een online skateboardgigant, of producten die alles behalve duurzaam te noemen zijn? Want hoe kun je jezelf duurzaam noemen door niet-duurzame producten te verschepen of kent Budbee de inhoud van alle pakketjes die zij bezorgen? Als hardcore veganist verhuur je toch ook je winkelpand niet aan de slager?

Skateboarden is niet prententieus

Onze eigen binnenlandse economie is kapot aan het gaan, kleine winkeltjes hebben het geweldig moeilijk en grote vaak buitenlandse online bedrijven draaien toptijden en bezorgdiensten als die van Budbee maken dat dus indirect mogelijk. Wij als kleine lokale skateshop kunnen dit niet steunen.

Ooit afgevraagd waarom je geen professionele skateboards kan kopen op Bol.com en geen Thrasher hoodies op Zalando? Skateboarden is niet pretentieus, skateboarden is een way of life, skateboarden is all about #shoplocal en #supportyourlocalskateshop, so stick that Beebox in your ... , bud 😊

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.